Szkoła gry na keyboardKeyboard dla każdego cz. 2 - Szkoła gry w systemie fingered
27,00 złksiążka 76 str. A4
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Klawiszowcy.pl » Instrumenty klawiszowe » Keyboard

Krzyżyki, bemole!? Co to jest!?

Keyboardy firm Yamaha, Roland, Korg, Casio i innych. Dyskusje, porady, recenzje.

Postprzez amerika » 23 sty 2012, o 21:22

Witam! Mam problem dotyczący nut, na początku pięciolini(koło klucza wiolinowego) są 3 krzyżyki i jak to zagrać? I jeszcze jedno pytanie, raczej prośba ma ktoś nuty do Akcent - Pszczółka Maja i innych hitów disco?
Dzięki za pomoc, mój email do nut dobbrynr@gmail.com

Pozdrawiam!
amerika

Postprzez Uworeb » 8 lut 2012, o 19:20

W utworze z krzyżykami musisz grać dźwięki wyższe od zapisanych o 1 interwał.( Jak masz F# to grasz zamiast F fis czyli czarny po prawej stronie od klawisza F)
Uworeb

Postprzez Derry » 14 lut 2012, o 22:27

1 półton, nie interwał. Określenie INTERWAŁ to odległość między dźwiękami. Błąd logiczny.

Wyjaśnię dokładniej. Krzyżyki, czy bemole przy kluczu mówią nam, że wszystkie dźwięki, na których te znaki leżą (gdy masz trzy krzyżyki to są to dźwięki fis, cis oraz gis), w obojętnie jakiej oktawie (zamiast f1 gramy fis1, f2->fis2, itp. - wyjaśniam, bo krzyżyk leży na linii odpowiadającej f2, więc można by pomyśleć, że należy podwyższać wyłącznie dźwięk f2, niekoniecznie f3, czy f1). Półton to przesunięcie o jeden klawisz (krzyżyki w prawo, bemole w lewo). Czyli fis to czarny klawisz na prawo od f.

Jeśli tłumaczę jak chłop krowie, to tylko dlatego, iż nie wiem, jaka jest znajomość notacji muzycznej u Ciebie.

Pozdrawiam!
Derry
Moderator

Pochwały: 2

Reklama

Powrót do Keyboard