Szkoła gry na keyboardzieKeyboard dla każdego cz. 1 - Szkoła gry w systemie single finger chord
19,00 zł92 str. A4, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Klawiszowcy.pl » Muzyka i muzycy » Nauka gry dla początkujących

Nauka gry ze słuchu

Materiały, szkoły i kursy do nauki gry na instrumentach

Postprzez olimp » 19 cze 2011, o 23:48

Cześć,

Moje pytanie brzmi: jak nauczyć się grać to, co mi akurat biega po mózgu?
Czyli: mam w myślach jakiś pomysł „progresję” (jaki jest polski odpowiednik?), ale nie wiem
jak ją zagrać. Mogę sobie przekalkulować kolejne klawisze, żeby utworzyły pożądany akord,
ale zanim wyliczę do końca, to mi pomysł na dalszą grę ucieknie. :þ

Potrafię zagrać kilka wyuczonych utworów, ale to jest wciąż tylko umiejętność odtworzenia ruchu palców.
Jedyne co potrafię w Sieci znaleźć, to jakieś totalne podstawy (typu: gdzie jest klawisz C, co to jest oktawa, itp). A podstawy to ja znam.

Chodzi mi głównie o metodę. Powinienem się uczyć na pamięć akordów? Gam? Próbować improwizować? Są do tego jakieś książki? Nie do technik używania rąk/palców, nie do sposobów ekspresji, ale właśnie do nauki zagrania takich akordów, jakie się akurat chce. Nie mam pojęcia od czego zacząć. Proszę o porady.
olimp

Postprzez Derry » 20 cze 2011, o 12:29

Podstawą jest znajomość wszystkich akordów durowych i molowych (cis/des, d, dis/es, e/fes, eis/f, fis/ges, g, gis/as, a, ais/b, h, his/c) . Tworzenia biegle ich septym i sekst, jak i kwart, czy sekund. Mi to weszło przez przypadek samo. Ogółem do takiej improwizacji stosuje się harmonię funkcyjną, bo to ona określa prawa, jakimi kierują się zależności między funkcjami a melodią. Najprościej, by nie zagłębiać się zanadto w harmonię, ja kieruję się intuicją, znając te akordy oraz funkcje charakterystyczne w danych tonacjach, np. w C-Dur będą to C, G, F, Am i Em, c-moll - Cm, Gm, Fm, A i E. No więc... Albo Pokombinujesz z tym, co Ci powiedziałem, albo jazda do książki o harmonii funkcyjnej i się ucz! A co do akordów... I tak musisz je umieć na pamięć, bo jest to wygodniejsze, gdy wiesz, z jakich dźwięków są one złożone... Potem nawet łatwiej natychmiastowo określać interwały pomiędzy dźwiękami :-)

EDIT:
Teraz, jak chciałem zmienić nazwę wątku i przenieść go, skojarzyłem, że nie bardzo rozumiem, o co ci dokładnie chodzi. Wnioskowałem, że o improwizację, jednak mam teraz pewne wątpliwości. Sprecyzuj, wyjaśnij problem albo powiedz mi, że odpowiedziałem Ci na pytanie ;-)
Derry
Moderator

Pochwały: 2

Postprzez olimp » 20 cze 2011, o 23:33

Dzięki za podpowiedzi, zaraz się dokładnie zorientuję o co biega w tej harmonii funkcjonalnej.

A jeśli chodzi o temat – to sam nie byłem pewien czy na dobre forum postuję. Niby chodzi mi o improwizację, ale założenie jest takie, że już wiem jaką chcę melodię zagrać – powiedzmy nawet, że to nie będzie improwizacja, tylko zasłyszana melodia. Wiem jak ma brzmieć, ale nie wiem jak ją złożyć do kupy na klawiaturze.
olimp

Postprzez Derry » 21 cze 2011, o 11:37

Czyli gra ze słuchu... No to jest bardzo bliskie improwizacji :-) Zmieniam nazwę tematu :)
Derry
Moderator

Pochwały: 2

Reklama

Powrót do Nauka gry dla początkujących