Szkoła gry na keyboardzieKeyboard dla każdego cz. 1 - Szkoła gry w systemie single finger chord
19,00 zł92 str. A4, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Klawiszowcy.pl » Instrumenty klawiszowe » Syntezatory

Keyboard czy Syntezator

Syntezatory firm Yamaha, Roland, Korg, Casio i innych. Dyskusje, porady, recenzje.

Postprzez cubana97 » 12 gru 2010, o 16:16

Witam wszystkich. To mój pierwszy post.
Od niedawna zastanawiam się nad kupnem syntezatora lub keyboardu. Większość osób mówi że do nauki to tylko keyboard, bo syntezator jest za bardzo rozbudowany. Nie wiem co mi polecicie. Kwota do 1500zł. Chcę grać kawałki Depeche Mode.Mam na oku syntezator E-mu LONGboard 61
cubana97

Postprzez Derry » 12 gru 2010, o 17:33

Ja, jako raczej muzyk specjalizujący się w klasyce, z syntezatorami mam do czynienia tyle co... nic, ale wiem jedno - nauczyć się można na wszystkim, a po co kupować keyboard jedynie do nauki? Jeśli nie masz siebie za idiotę (bez urazy) i uważasz, że to ogarniesz to bierz syntezator! Keyboard nie wiele ma do zaoferowania, jeśli chodzi o takie gatunki muzyki, szczególnie za taką cenę. Patrz przede wszystkim na to, co z tym zrobisz, a nie, jak się nauczysz obsługiwać. Jak to niektórzy mawiają - średnio rozgarnięty szympans rozumie za 2 razem, więc wystarczy przeczytać 2x instrukcję prawda? (Mówi to człowiek, który nie czyta instrukcji)

Tak, czy inaczej... Spójrz też w ten sposób - czy keyboard który kupię za tę kwotę będzie miał więcej możliwości niż syntezator w tym zakresie cenowym? Jeśli tak - bierz keyboard.
Derry
Moderator

Pochwały: 2

Postprzez cubana97 » 12 gru 2010, o 17:37

Dzięki Derry naprawdę mi pomogłeś. Chyba jednak biorę syntezator
cubana97

Postprzez Maras » 30 gru 2010, o 03:00

"po co kupować keyboard jedynie do nauki?"

Wszystko zależy od tego czy przy nauce będzie obecny nauczyciel, czy też nie.
W tym drugim przypadku zdecydowanie lepiej zaopatrzyć się w instrument z edukacją.
Tutaj nie ma się czego wstydzić. Te instrumenty naprawdę potrafią pomóc.
Ta technologia się cały czas rozwija.
Pomijając brzmienie, naprawdę Casio prowadzi.
Mają najlepsze, kilkustopniowe programy edukacyjne + ćwiczenia gam, pasaże, zabawy muzyczne.
W cięższych przypadkach, podświetlaną klawiaturę.
Yamaha również posiada takowe, ale ta edukacja nie jest zbyt czytelna.

Żeby było jasne.
Nie reprezentuję żadnej z wyżej wymienionych firm.
Maras

Postprzez Derry » 2 sty 2011, o 02:36

Ja się wtrącę - większość ludzi nie uczy się na tych edukacyjnych, elektronicznych "cudach", bo to się mija z celem. Nawet bez nauczyciela są ciekawsze materiały :) Jak dla mnie na prawdę lepiej kupić dobrą książkę aka zrób to sam, aniżeli mieć coś, co nie za dużo pomoże a z brzmieniem będzie gorzej ;-)
Derry
Moderator

Pochwały: 2

Reklama

Powrót do Syntezatory